Datumet är preliminärt spikat!

På Jeros födelsedag, fredagen den 25 april, kommer jag rida hem honom till mig! Senare på kvällen komer även Plexus från Bålsta i sin transport. Åååååååå, jag svävar på moln just nu, det kommer bli så sjukt bra! :D
 
 

Hovis!

Imorgon kl 8.00 kommer våran hovslagare till stallet och innan det har jag tänkt hinna hoppa en snabbis i paddocken. Jag har planerat att jag ska gå upp 6, åka hemifrån 6.30 för att vara i stallet 6.45. Väl där ska jag utfodra alla med havre, göra en snabborstning på Jero och slänga på sadel och träns. Sedan rida i paddocken fram tills hovslagaren kommer så får han verka Theo först medans jag tar av Jero hans utrustning. Sedan får han byta skor på Jero medans jag mockar hans box. Jag måste komma ifrån stallet lite innan halv 9 då jag blir upplockad av pontus kl 9 för att åka till skolan. Detta kommer bli en hektisk morgon! 
 
 

Plexus

Ni kan aldrig gissa vad jag har gjort idag!?
Jo, jag har varit och provridit en häst som jag troligtvis ska ha på foder i sommar och om allt går bra köpa honom nästa sommar! Så jävla glad! :D
 
Plexus, som han heter, är en brun före detta kallblodstravare. Fast han räknas knappt som travare då jag inte tror att han gjorde något lopp. Han är född 2004, alltså 10 år och hans nuvarande ägare har haft honom sedan han var fyra men har inte tiden för honom längre. 
 
Jag fick börja med att borsta honom, han var väldigt charmig och gosig! Sedan fick jag hoppa upp och rida i paddocken. Han hade en bomlös sadel vilket jag inte var jätteförtjust över, men det är ju lätt att fixa om jag tar hem honom. Särskligen eftersom han och Jero är precis lika stora så det är bara att jag använder samma sadel till båda om jag inte har lust att köpa en egen till Plexus.
I alla fall, han var jätterolig att rida med fint steg, dock ingen nybörjar häst då han var rätt stark men inte dum på något sätt. Han försökte testa mig en hel del i början men mot slutet hade han fattat vem det var som bestämde och skötte sig under all kritik!
 
Sammanfattning: Jag tycker det var en väldigt rolig häst som jag mer än gärna vill prova och lära känna under sommaren!
 
 

Vårblommor och sol!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

lyx

Frödinge ostkaka med mammas hemgjorda hallonsylt och våran grädde direkt från korna!

Utverdering av hopplektion på Zulle:

Nu har jag precis kommit hem från ridningen. Jag är så jäkla glad för det gick så himla bra! Jag var rätt nervös innan eftersom att sulle är så stor (närmare 1.80m) och förra gången på markarbetet drog han ner huvudet efter hindret vilket gjorde att man tappade balansen.
Idag hade han väldigt bra framåtbjudning vilket gjorde att han var mycket lättare att arbeta med. I första högergaloppen på uppvärmingen fick han till och med lite fnatt. Han gnäggade till, hoppade in i galopp, drog ner huvudet och galopperade i en väldigt slängig galopp. Men det var mest kul att se att han var pigg, för sedan skötte han sig utmärkt!
Själva hoppningen gick också super. Vi hoppade två rätt låga hinder efter varandra på långsidan på böjt spår. Rätt svårt att förklara... Men han lyssnade i alla fall jättebra på alla mina hjälper och hoppade hindrena jättefint.
Jag fick mycket beröm efteråt, både av ridläraren och de andra i gruppen. Det är superkul att få höra att andra tycker man är duktig ibland! Det gjorde min kväll!
 
 

Dålig uppdatering

Dålig uppdatering här, sorry. Det har inte funnits något internet på internatet alltså har jag inte kunnat blogga. Men nu sitter jag på mattelektionen, där finns det internet. Jag har precis gjort ett matteprov i geometri, jag tror det gick rätt bra. :) 
 
Dom sista flyttade ut från elevhemmet i måndags så nu ska jag, Lizzy och Cassandra bo där helt själva i några veckor. Det blir ju kul... inte. Dock så ska tre tjejer från norge bo där i någon vecka, dom flyttar in idag. Hoppas dom är snälla, inte för att jag kommer fatta ett skit av vad dom säger men men...
 
PS. Hon har redan rättat mitt matteprov, det vart ett fel och något litet fel som jag fick poäng för ändå. ;)
 
Random bild på Elvira och Fiona som killingar
 

Söndag kväll

Dagen började med en morgonridtur med Anna och Johanna. Solen sken och det var väldigt mysigt, förutom på vägen hem då det kom en hagelskur. Som tur var varade den bara i någon minut, men man hann ändå bli ordentligt blöt. 
 
Efter lunch övningskörde jag till nykvarn, en liten by typ med fik och någon liten affär. Vi fikade där och körde hem igen, inget märkvärdigt direkt men mysigt ändå att komma ut lite!
 
Imorgon blir det till att gå upp tidigt för att åka till stallet innan skolan. Pontus hämtar mig halv nio så jag måste åka från stallet kl 8 och då ska jag gärna ha hunnit mocka och gjort något med hästen. Tidiga mornar är inte riktigt min grej... Sedan åker jag iväg för att tillbringa veckan i skolan! 
 
Bonde? Hell yeah!

skymningstur

Det blev en mysig barbackatur i skymningen idag på min sötis! <3 Det var hur mysigt som helst, kändes verkligen som en vårkväll. Det ända var att han fick panik över en vattenpöl, och inte lite panik. Kastar sig hit och dit och vet inte vart han ska ta vägen, han är så töntig ibland! :p
 
 

Fredag

Fredag och bara 10 dagar kvar av Mars. Det är helt sjukt vad tiden flyger iväg! 
 
Hade två lektioner idag, marklära och växtodling, fråga mig inte vad skillnaden är mellan dom ämnena. Det är världens segaste lektioner med världens segaste lärare, just nu pratar vi om olika jordar och deras egenskaper. Men vi slutade redan kl 11 så det är rätt chill!
Detta är vad jag och Johan åstakom:

Fusklapp, jordar

Jordar

Egenskaper

Vårbruket

Mjälajord

- Svag struktur

- Hög vattenhållningsförmåga

- Låg vissningsgräns

- Sladdredskap

- Harvning, 2-3 ggr

- Bör inte vältas

Mällanlera

- Vattenbindande

- Ytskiktet torkar snabbt

- Strukturen är gynnsam efter frosten

Med frost - Behöver väldigt lten bearbetning.

Utan frost - Sladd och tunga harvar.

Gyttjelera

- Slammar lätt igen

- Näringsrik

- Stenhårt vid torka

- Minimal bearbetning

- Var rädd om jordens aggregat.

- Främst vallodling

Sandjord

- Innehåller väldigt lite vatten.

- Stor genomsläpplighet för vatten.

- Näringsfattiga

- Kör igång så fort som möjligt med harvning.

- Bör inte ligga och torka.

Mull- och torvjordar

- God genomsläpplighet för vatten.

- Låg kapiläritet

- 90% porer

- Välta kraftigt före och efter sådd.

- Harva lätt

Styvlera

- Stor vattenhållningsförmåga

- Hög mullhalt

- 40-60% lera

- Sladdharv eller harv med stela pinnar

- Ej harv med fjädrande pinnar då den river upp blöt jord som sedan torkar och kan inte brukas.

Mojord

- Näringsfattig

- vattenhållande

- Bildar lätt skorpa

-  Vårplöjning.

- Låt jorden torka innan harvning efter plöjnning.


Mitt val, ingen annans

Jag blir så trött på alla som ska klanka ner på att jag är vegetarian. Jag nämner inga namn men det finns sånna här som nästan skäller ut mig för att jag är vegetarian. Varför bryr dom sig, det skadar väl inte dom?! Jag accepterar att dom äter kött så varför kan inte dom acceptera att jag inte gör det?! Jag fattar verkligen inte det, men det är väl mycket man inte fattar här i livet. Ville bara få ur mig det här, det gjorde mig så irriterad!
 
 
(weheartit.com)
 
 

Olyckor

Vi har pratat mycket om olycksrisker inom lantbruket här på skolan. Det är läsktgt hur mycket som faktiskt kan hända som man inte tänker på, ett litet misstag kan leda till döden. T.ex har vi precis skrivit ett referat på svenskan på en artikel om en sju-årig pojke som avled just här i sala 2011. Han åkte med sin pappa i traktorn då dörren öppnades och han ramlade ut. Han hamnade framför bakdäcket på traktorn och blev överkörd, och han avled senare på akademiska i uppsala. 
  Jag vet även några stycken med några fingrar mindre då dom har fastnat i ett kraftuttag eller dyligt och dragit av fingrarna. Det är så läskigt att tänka på det, det är så lätt hänt. Att ett litet misstag, eller slarv kan gå så fel! 
 
När jag var fyra hängde jag, mamma och brorsan vid en grind och tittade på när pappa släppte ut kvigorna på årets sommarbete. Kvigorna blev lite väl exhalterade och mosade in i grinden som var slarvigt stängd. Jag, mamma och brorsan fick grinden över oss och sedan även kossorna. Det gick värst för mig och vi körde i rallyfart in till akuten, men det verkade värre än vad det var. Det slutade med någon blåtira och lite skrapsår om jag inte minns fel. Men det kunde ha gått så mycket värre! Bara för att vi hade slarvat med att stänga grinden ordentligt, och för att vi hade stått på fel ställe. Tänk hur det kunde ha slutat, om vi inte hade haft en sådan jäkla tur!
(mamma, kommentera om jag minns detta helt fel)
 
Det är ett farligt jobb vi håller på med, så snälla tänk innan ni gör nåt dumt! Slarva för guds skull inte med något för det kan sluta så fel!
 
 

kämpa!

Är lite stolt, släpade ner mig till gymmet även fast jag inte var ett dugg motiverad och ville bara lägga mig i soffan och dö typ... Jag körde på riktigt bra i en dryg timme mestadels pga alla andra som var där, då måste man ju visa vad man går för. ;) Är riktigt nöjd med dagens pass i alla fall! (y)
 
 

Vart tog våren vägen?

Det snöar och snöar, allt är vitt! Jag som hade hoppats på vår och sol. Visst, lärkan ska snöa in tre gånger innan våren kan komma, men någon måtta på snöandet får det väl va?! :(
 
 

Gävle-Travet

Första halvan av dagen spenderades i skolan, då vi fick gå upp till ladugården och öva på att leda kor som förberedning inför skol SM i showmanship. Sedan hade vi även fordonslära där vi pratade om hydraulik, mindre kul...

Efter skolan åkte vi ända upp till Gävle. Våran skola sponsrade lopp 6 och vi fick vara prisutdelare. Det var en rätt häftig upplevelse faktiskt, vi fick vara på bild med vinnarhästen och ge kusken blommor. Men det roligaste av allt var nog att jag stötte på Jeros pappas barnbarn, Gann Pål. Han kom 4:a i Ösbys lopp, snabbheten går ju i släkten. ;)


Tömkörning

Har precis kommit hem från ridskolan och min första tömkörning. Vi körde Spot, en supersöt D-ponny. Det gick riktigt okej måste jag nog säga för att vara min första gång, riktigt nöjd! :)
 

The seed

Tyckte den här bilden passade så bra till en "tonårs-bonde". ;)
 
 

Toppenhelg!

Har haft en toppenhelg med alla djur och Lyzanne. Vi har ridit, löshoppat, gått hundpromenader, sett på film, ätit osv. Skitkul har det vart! Ända tills för några timmar sedan då Lyzanne plötsligt drabbades av magsjuka och fick åka hem, men sånt är livet.
 
 
Imorgon börjar skolan igen på riktigt efter praktiken, första hela veckan på riktigt länge! Det bjuds på fordonslära och naturbruk. På kvällen är det teori inne på ridskolan som gäller och troligtvis en omgång nere på gymmet. (y)
 

Vår helg!

Hej Hej, Lyzanne här!
Den här helgen umgås jag med Sofie. Som ni kanske vet så åkte dom som äger stallet bort denna helg, så vi bosatte oss i deras hus och tar hand om alla djuren. Det är faktiskt riktigt trevligt att ta hand om alla djuren och att bara vara vi två. Att vara ute med hästarna och gå promenader med hundarna och att helt enkelt göra saker som behövs är inte alls jobbigt utan mestadels kul! Det finns en grej som jag tycker är lite jobbigt och det har nog Sofie märkt, om vi säger det fint så tar det ett tag för mig att vakna. När jag vaknade imorse, och ärligt talat trodde att vi skulle sova lite längre, så var Sofie redan vaken..... Inom två minuter var hon uppe ur sängen, nere i köket och matade hundarna och släppte ut dom. Jag låg och vred på mig i sängen och var inte alls så sugen på att kliva upp ur den varma sängen. Efter några minuter kom dock Sofie upp och då bestämde jag mig att jag kanske också skulle pallra mig upp. Det är ganska kul att se sånna här olikheter mellan oss ibland. Efter frukost var det bara att släppa ut hästarna mocka osv. Vi har även hunnit med att rida en sväng och snart ska vi löshoppa Theo. Jag har haft ett sug efter skräpmat hela veckan och det är inte bra, men ikväll ska det ätas. Jag och Sofie ska äta på pizzeria och då ska jag äntligen få äta kebab! Förhoppningsvis kommer Pontus också dit. Ikväll ska jag och Sofie nog ta det lungt, kolla lite film och ha en allmänt trevlig kväll och förmodligen prata en massa som vanligt. Jag hoppas att ni har lika trevlig helg som vi. Kram! P.S Jag är helt förälskad i hunden Stina!
 
 
 

Utvärdering av ridlektion:

Jag hade Zulle, yeeeey! :D Vi hade bommar och vädigt små hinder. På slutet gjorde vi en liten bana, först ett minikryss med en ansatsbom innan. Sedan två bommar på diagonalen och sist ett pytteräcke. Men det var väldigt kul! Zulle var en väldigt maffig häst, mycket häst att rida om man säger så. Han måste nog vara över 1.75 i mankhöjd. Och han hade världens största galopp, man fick kämpa lite för att han inte skulle bryta av till trav efter ett varv, men det gick bättre mot slutet när man hade vant sig lite. Han hade även en bra hoppteknik tycker jag. :)
 
Nästa vecka är det teori i körning och tömkörning, veckan efter det är det hoppning!
 
 

Underbar dag i Romme!

Dagen spenderades i Romme med bästa skolan! Det var så härligt, bästa vädret ever! Dock så var det lite för varmt för backarna så i slutet var det nästan bara slask, vilket var lite trist. Men utöver det var det väldigt kul! :D
Jag åkte t.o.m en svart backe två gånger! Det trodde jag aldrig att jag skulle våga, men det gjorde jag! Den lättaste av dom svarta dock. ;)
 

Praktik avslutad

Igår hade jag min sista praktikdag. Vi bjöd hem alla som jobbade på min gård på fika, riktigt trevligt och sedan ville dom även kolla på våran ladugård. Jag fick mina omdömen, "mycket bra" på varje punkt så det är jag väldigt nöjd över! 
 
Idag har jag, Camill, Marco och Oscar anmält oss till någon showmanship grej den 4 mars. Man ska typ bedömma kor, tävla i koklippning, frågesport om kor osv. Det tror jag kommer bli riktigt kul!
 
 

Run.

Idag har jag tagit årets första joggingtur utomhus, jag har ju sprungit på löpband också men det räknas väl knappast. Det visade sig att min kondis inte hade blivit lika dålig som befarat utan jag klarade 4.25 km, vilket är väldigt bra för mig, speciellt när jag inte har sprungit på ett bra tag! (y)
 
 
 
 

IKEA

Förmiddagen spendrades i IKEA på Erikslund då vi behövde köpa lite grejs till våran nya "bod" där vi ska ha typ personalrum med kök, toa osv. Vi införskaffade bland annat köksskåp, hallbyrå, hatthylla och skohylla. Sedan gick även jag och mamma och kollade i lite av resten av affärerna på Erikslund och då sprang jag på ett par billiga, vinröda jeans som satt perfekt från BikBok. 199:- 
 
 
Sedan åkte jag såklart till stallet där vi klippte Lillen (shettisen). Han hade såååå mycket vinterpäls så Anna befarade att han knappt skulle kunna hinna fälla allt då han brukar vara så sen med fällningen så stackaren skulle ju ha fått svettas ihjäl. Men i alla fall så gick Annas klippmaskin sönder när hon började imorse så jag fick komma till undsättning med våran klippmaskin till korna. ;)
Jag och Anna red även en sväng i det härliga vädret!
 
 
Nu har jag precis bakat färdigt havre och kanelkakor med choklad som vi ska bjuda på till mina praktikhandledare på tisdag och till treorna från Ösby på onsdag då dom kommer hit på studiebesök. :)
 
 
 
 

Hill climbing

Det blev en ny runda idag genom en superfin kohage. Hela hagen var ungefär som en stor backe så vi sicksackade igenom den, upp, ner, upp, ner... Det var skitkul både för oss och hästarna och jädrans bra träning för deras ryggar. Jero tyckte det var jobbigt, efteråt när vi gick hem sträckte han ut nacken ända ner till marken och flåsade en hel del. Det här måste jag verkligen göra om för det var hur nyttigt som helst!
 
 
 
 

Sunny day!

Igår tog jag ur Jeros broddar vilket betyder att det inte får komma någon mer snö eller halka! 
 
Idag lyser solen upp världen och om det inte hade blåst så mycket hade det varit hur varmt och skönt som helst. Men självklart ska det blåsa... Längtar ändå efter min uteritt idag på Jero i solen, det blir nog någon av dom långa turerna. :)
 
 

true!!

 

Gårdagen

Igår var jag på Konferens på Hamra Gård - DeLaval:s försöksgård utanför Stockholm. Jag var där med fyra andra från skolan. Konferansen handlade om arbetsmiljö och säkerhet på gårdar för framför allt barn och ungdomar. Det var många olika människor som pratade, vissa var intressanta och vissa var mindre intressanta. Men dagen gav rätt mycket faktiskt. När man kom hem halv 7 var man rätt slut och då skulle jag iväg och rida på SORF.
 
Ridlektionen var riktigt rolig. Jag hade Taison igen och han gick ännu finare än förra gången (dressyr). Vi tränade mycket på Öppna och han var jätteduktig! Han var lättformad och bärde upp sig själv väldigt bra och hade bra motor. Det är så kul när det går så bra! :D
Nästa vecka är det markarbete eller hoppning och hästbyte, jag önskade Zulle. En jädrans stor och fin häst med världens personlighet. Jag gick in till honom i boxen första gången jag var där och jag föll för honom direkt!
 
Ladugården på Hamra gård ↑
 
Taizon ↑

glad fettisdag!

Hoppas alla har blivit riktigt tjocka efter den här dagen. Det har i alla fall jag vill jag lova! På praktiken var dom så gulliga och bjöd på semla från något kondis och kaffe. Gott men onyttigt! Gissa vad som väntar på mig när jag kommer hem?! Jo, en semla så klart som mamma hade varit och köpt på ett annat kondis. Gott det med, men nu vill jag nog aldrig se en semla ikväll. Som tur är ska jag åka lite tidigare till Ösby idag så jag hinner gymma bort lite fett innan jag ska sova förhoppningsvis! 
 
 

Måndagen är avklarad

Ännu en måndag avklarad, bara tre praktikdagar kvar nu. Sedan fortsätter allt som vanligt igen! Vet inte om jag gillar det eller inte... 
 
På onsdag ska jag med skolan på en konferense på hammra gård om arbetsmiljö eller nåt. Min lärare mejlade idag och frågade om jag kunde tänka mig att hänga med, och betydligt hellre det än kärnämnen. ;) Det är en från lant ettan (jag), en från tvåan och en från trean plus två lärare som får följa med. Det blir nog kul tror jag, hoppas bara vi hinner tillbaks till min ridlektion på kvällen.
 
 

Helgrym konsert!

Avicii konserten igår var skitbra! Vilket drag! Dock så kunde det ha räckt med ett förband istället för tre enligt mig.
 
 
 

tagga avicii ikväll!! :D


RSS 2.0